T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Υπερκαλύφτηκε με καταλήστευση του Δημοσίου, η νέα έκδοση εντόκων γραμματίων.


Ο μονόδρομος ΕΕ-ΔΝΤ ενισχύει την κερδοσκοπία και τα αδιέξοδα! Αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, στην οποία προέβη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο τοκογλυφικό 4,05%, αυξημένο κατά 11% από το αντίστοιχο 3,65%, των 3μηνων εντόκων γραμματίων τα οποία δημοπρατήθηκαν στις 20 Απριλίου, παραμονές της προσφυγής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στο μηχανισμό «στήριξης» της τρόικα. Με τη σημερινή δημοπρασία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε € 1,95 δις. Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής: € 1,5 δις το αρχικό ποσό δημοπρατηθέν πσοόσ και € 450 εκ. σε μη - ανταγωνιστικές προσφορές βάσει του Κανονιμού Λειτουργίας Βασικών Διαπραγματευτών της Ηλεκτρονικής Δευτεροεγενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το υπό δημοπράτηση ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, καθώς υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους € 5,77 δις. Κάτι τέτοιο ήταν φυσικό καθώς μια τόσο υψηλή απόδοση με μηδαμινό ρίσκο (στάση πληρωμών ή μείωση της αξίας του χρέους της Ελλάδας θεωρείται απίθανη μέχρι τη λήξη των 3μηνων εντόκων στις 22.10.2010), ήταν μια πρώτης τάξεως λεία για τα αρπακτικά της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Η σημερινή δημοπρασία, ήρθε μια μόνο εβδομάδα μετά την αντίστοιχη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης και 12μηνης διάρκειας. Για τις δημοπρασίες αυτές η ISKRA, είχε επίσης αναρτήσει σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ειδικά με τα σημερινά επιτόκια,των εντόκων γραμματίων εγείρεται για άλλη μια φορά το ερώτημα γιατί το Δημόσιο, προκύπτει σε βραχυχρόνιο (ο οποίος μάλιστα ανατοκίζεται συχνότερα κατά την αναχρηματοδότηση) και όχι σε μακροχρόνιο δανεισμό.

Βλέπουμε, λοιπόν πως η προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, η οποία παρουσιάστηκε ως μονόδρομος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια των κυρίαρχων ΜΜΕ, κάθε άλλο παρά βοηθά τη χώρα να λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Αντίθετα την επιβαρύνει με επιπλέον τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της πέρα φυσικά από την καταλήστευση του εργατικού εισοδήματος και τη βύθιση της χώρας στην ύφεση.
ISKRΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: