T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Διάλυση του αγροτικού τομέα από ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ


Το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης του αγροτικού τομέα της χώρας αναμένεται να επικυρώσει ενδεχόμενο “ξεπούλημα” της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στην Τράπεζα Πειραιώς, αίροντας τον δημόσιο χαρακτήρα της τράπεζας και τον ιδιαίτερο ρόλο της ως συνεργάτη υπέρ του αγροτικού κόσμου.

Ερωτήματα για τα σχέδια κυβέρνησης - τραπεζών. Προς εκποίηση και οι συνεταιριστικές
Μάλιστα η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά του 77,3% της ΑΤΕ έρχεται σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει πρόγραμμα “εκποίησης” των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στις οποίες μετέχει η ΑΤΕ, με στόχο την πλήρη απεμπλοκή της, αρχής γενομένης από το “φιλέτο” της “Δωδώνης”.

Η ΑΤΕ, από την ίδρυσή της το 1929 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα με κύριο σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, έχει σαφώς μετεξελιχθεί σε επιχείρηση που λειτουργεί με βάση και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όμως ο δημόσιος χαρακτήρας της επιτρέπει τον έλεγχο των πρακτικών και την αξιοποίησή της ως εργαλείου υπέρ της αγροτικής δραστηριότητας. Άλλωστε περίπου το 75% των χορηγήσεων της ΑΤΕ συνδέεται με τους αγρότες ή με συνεταιριστικές οργανώσεις.

Βέβαια είναι κοινό μυστικό ότι κατά καιρούς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. χρησιμοποίησαν την ΑΤΕ για να παρουσιάσουν “φιλοαγροτικές πολιτικές”, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι με την εφαρμογή του νόμου του 2004 για τα πανωτόκια έγιναν διαγραφές χρεών αγροτών ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.

Κυρίως όμως, η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ ισοδυναμεί με την άνευ όρων παράδοση χιλιάδων αγροτών-κτηνοτρόφων και συνεταιρισμών με υποχρεώσεις και οφειλές προς την τράπεζα στους ιδιώτες, που θα τους οδηγήσουν στη χρεωκοπία εκτιμώντας με χρηματοοικονομικά κριτήρια τους “πελάτες” αυτούς ως μη βιώσιμους ή τις αγροτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις ως επισφαλείς, δημιουργώντας τις “κατάλληλες” συνθήκες για μαζικές εκποιήσεις αγροτικών περιουσιών.

Ερωτηματικά

Παράλληλα, δεν φαίνονται τυχαίες ορισμένες “συνάφειες” που υπάρχουν στις δραστηριότητες της ΑΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς. Η κυβερνητική επιλογή και τοποθέτηση στο τιμόνι της ΑΤΕ του Θ. Πανταλάκη φαίνεται ότι δεν είναι άσχετη με την ιδιότητά του ως υψηλόβαθμου στελέχους (έως αναπληρωτής CEO) κατά την πενταετία 2004-2009 στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ούτε και η δραστηριοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με άνοιγμα στον αγροτικό τομέα φαίνεται πλέον ασύνδετη. Ενδεικτικά αναφέρεται πακέτο δανειοδότησης της τράπεζας προς τους αγρότες με υποθήκευση μελλοντικών κοινοτικών ενισχύσεων, ενώ και το green banking αποκτά άλλη διάσταση με την είσοδο των αγροτών στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ.

Μια γεύση από τις πρακτικές των ιδιωτικών τραπεζών πήραν άλλωστε μέσω της Πειραιώς αγρότες στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς συμμετείχε στην καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων (που παραδοσιακά καταβάλλονται μέσω ΑΤΕ). Στους αγρότες δεν έφτασαν παρά ελάχιστα χρήματα από τις επιδοτήσεις, καθώς η Πειραιώς έκανε παρακρατήσεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κατόπιν καταγγελιών ανοίχτηκε φάκελος στον εισαγγελέα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ ανέφερε πρόσφατα ότι δεν διαφαίνεται για την επόμενη τετραετία ιδιωτικοποίησή της, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επικεντρώνεται στην επιβίωσή του. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε πάντως ότι αν εκδηλωνόταν ενδιαφέρον από ξένη τράπεζα, θα εξεταζόταν σοβαρά.

Θυγατρικές-συνεταιρισμοί

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη του ενδεχόμενου “deal” έχουν αναμφισβήτητα οι θυγατρικές της ΑΤΕ, όπως η Αγροτική Ασφαλιστική, αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις του αγροκτηνοτροφικού τομέα στις οποίες σήμερα η ΑΤΕ συμμετέχει με πλειοψηφικό ποσοστό.

Ήδη η διοίκηση της τράπεζας έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να απεμπλακεί από τις εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, στο πλαίσιο διαδικασίας “εξυγίανσης” του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, που θεωρείται αναγκαία με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των ελέγχων του ΔΝΤ το φθινόπωρο.

Πρόκειται για τη γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, την ΖΩΔΩ (πρώην ΕΛΒΙΖ -ζωοτροφές) και την βιομηχανία ζάχαρης ΕΒΖ, οι οποίες από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να “βγουν στο σφυρί”. Ήδη για τη "Δωδώνη" η προθεσμία που έδωσε ο κ. Πανταλάκης εκπνέει στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ για τις άλλες επιχειρήσεις έχουν ζητηθεί επενδυτικά-επιχειρησιακά σχέδια για τη βιωσιμότητά τους ή αναζητούνται στρατηγικοί επενδυτές.

Σε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι θέσεις-στάσεις των συνεταιριστών και του θεσμού συνολικά, με δεδομένη μάλιστα την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει σύντομα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: