T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


16/7/2010

Απεργούμε ενάντια στο ξεπούλημα της ΑΤΕ

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ προσπαθεί να διασωθεί «αγοράζοντας» ΑΤΕ & ΤΤ αντί πινακίου φακής

Η κυβέρνηση το «εξετάζει» και ο κ. Πανταλάκης «δεν ξέρει τίποτα»!

Ραγδαίες και αιφνιδιαστικές εξελίξεις είχαμε χθες με την κατάθεση πρότασης από τον κ. Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς προς τη κυβέρνηση για εξαγορά του 77% της ΑTEbank και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την καταβολή 701 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει ότι «Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» ενώ τα ΜΜΕ εγχώρια και διεθνή πανηγυρίζουν χαρακτηρίζοντας την πρόταση «έξυπνη κίνηση». Κανείς δεν αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Πειραιώς και στο παράδοξο γεγονός να αγοράσει η Τράπεζα με τα μεγαλύτερα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα δυο τράπεζες του δημοσίου μεγαλύτερες από αυτήν.

Συνάντηση ΣΕΑΤΕ με τον κ. Πανταλάκη

Χθες το μεσημέρι στις 3.00 μ.μ, μετά την ανακοίνωση της πρότασης του κ. Σάλλα, ο Σύλλογος επισκέφθηκε τα γραφεία της Διοίκησης όπου συνεδρίαζε το ΔΣ της Τράπεζας σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του. Ο κ. Πανταλάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γνώριζε οτιδήποτε, μας συνέστησε να ζητήσουμε πληροφορίες και εξηγήσεις από τον μέτοχο της Τράπεζας δηλαδή τη κυβέρνηση και σε ότι αφορά τον ίδιο θα σκεφθεί τι θα κάνει σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τη κυβέρνηση η πρόταση της κυβέρνησης.

Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο

Η πρόταση εξαγοράς της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και του ΤΤ δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό αλλά και οικονομικό σκάνδαλο αφού σπεύδει να ικανοποιήσει κατευθύνσεις πλήρους αποδυνάμωσης της παρέμβασης του κράτους αλλά και να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Τη στιγμή μάλιστα που ακόμα η ικανότητα διάθεσης ρευστού από τους επίδοξους αγοραστές είναι αμφισβητούμενη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει δάνεια 350 εκ. ευρώ στο ΤΤ που λήγουν τέλος του Ιουλίου ενώ έχει δανειστεί από την ΑΤΕ στη διατραπεζική 200 εκ. ευρώ περίπου.

Αυτή η εξαγορά, αν γίνει, θα έχει ως συνέπεια να χάσει το Δημόσιο το σύνολο της αυτοτελούς συμμετοχής του στο τραπεζικό σύστημα.

Με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο θα απεμπολήσει ένα ουσιαστικό εργαλείο παρέμβασης στον τραπεζικό χώρο για το κοινωνικό συμφέρον και για ουσιαστικές λειτουργίες της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προστασία των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για δημιουργία Δημοσίου Πυλώνα μέσω της Εθνικής, Αγροτικής και Τ.Τ είχε σαφείς στόχους δέσμευσης των τραπεζών για ουσιαστικές μειώσεις των επιτοκίων και συνέχιση της χορήγησης κεφαλαίων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να μην υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης.

Με τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που έχει δοθεί στις ιδιωτικές τράπεζες από το κράτος δεν επιτρέπετε να μιλά κανένας για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση και εξασφάλιση των συμφερόντων που πρέπει να υπηρετεί το κράτος, δηλαδή την κοινωνία.

Στην περίπτωση εξαγοράς της Αγροτικής ουσιαστικά παραδίδεται το σύνολο σχεδόν της περιουσίας των αγροτών στα ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα σε εποχή μεγάλης κρίσης της γεωργίας, όπου ελάχιστοι φορείς έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες κατανοούν τους κινδύνους καθώς και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση που προδιαγράφονται από αυτή την κίνηση και θα αγωνιστούν κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις.

Ο ρόλος του κ. Πανταλάκη

Ο κ. Σάλλας στη συνέντευξη του ισχυρίστηκε ότι έχει συζητήσει με την κυβέρνηση πριν καταθέσει την πρόταση του. ’ποψη μας είναι ότι τόσο στελέχη της κυβέρνησης (κκ Παπακωσταντίνου, Σαχινίδης) όσο και ο κ. Πανταλάκης όχι μόνο είχαν γνώση των προθέσεων του κ. Σάλλα αλλά και μεθόδευσαν το γεγονός. Ο κ. Πανταλάκης ενήργησε ως δούρειος ίππος της άλωσης της ΑΤΕ από την Πειραιώς. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση της ΑΤΕ προσπάθησε να απαξιώσει την Τράπεζα παρουσιάζοντας της σε χείριστη κατάσταση, αυξάνοντας υπερβολικά τις προβλέψεις (5,6% του χαρτοφυλακίου ενώ στα tests βάζουν 3,6%) και παρουσιάζοντας τεράστιες ζημιές, βγάζοντας την ΑΤΕ σιγά-σιγά και συστηματικά από την αγορά ενώ την ίδια στιγμή που με αποφάσεις του στήριζε την έχουσα προβλήματα Τράπεζα Πειραιώς. Διαλαλούσε σε κάθε περίπτωση την κατάσταση της ΑΤΕ ως οικτρή και έφθασε η κ.Μπατζέλη να ισχυρίζεται σε συνέντευξη της, προφανώς μετά από ενημέρωση από τον κ. Πανταλάκη, ότι την ΑΤΕ «δεν την αγοράζει κανείς ούτε για ένα ευρώ». Στα πλαίσια αυτά καθυστερεί μέχρι σήμερα την πρόσληψη των επιτυχόντων της 9Κ αφενός για να μη επιβαρύνει την Πειραιώς αν προχωρήσει η εξαγορά και αφετέρου για να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα της ίδιας της ΑΤΕ.

Τι κάνουμε

Σήμερα απεργούμε και προσπαθούμε να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της ΑΤΕ. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε το βατοπέδι της Αγροτικής με δράστες τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σάλλα της Πειραιώς, τον κ. Πανταλάκη. Αποκαλύπτουμε τα σχέδια τους, καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις τους. Απεργούμε και περιφρουρούμε την απεργία. Συμμετέχουμε σε συνάντηση που θα έχει η ΟΤΟΕ με τον κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα το πρωί στο Υπουργείο, την ακριβή ώρα της οποίας θα πληροφορηθούμε σήμερα. Συντονίζουμε τα βήματα μας με τους εργαζόμενους τουΤΤ και με όλους εκείνους που υπερασπίζονται το δημόσιο πλούτο.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: