T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Τους ασκούς του Αιόλου ανοίγει η νομιμοποίηση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου


Νομικό προηγούμενο για κινήσεις αυτονόμησης ή και μονομερείς ανακηρύξεις ανεξαρτησίας μπορεί να αποτελέσει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Η απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου έρχεται να νομιμοποιήσει τις ενέργειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της ΕΕ, με στόχο την δημιουργία προτεκτοράτων με στόχο την εξυπηρέτηση των οικονομικών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων.



Το Διεθνές δικαστήριο αποφάσισε ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Παρά το γεγονό ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική είναι προφανές ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο αιτημάτων για αυτονόμηση σε διάφορες χώρες τόσο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχέςτου πλανήτη.

Ωστόσο, το Βελιγράδι επιχείρησε να υποβαθμίσει την απόφαση του δικαστηρίου, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το Κόσοβο και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του, παρά την απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς. Επισήμανε ακόμη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί μια «τεχνική άποψη» και πρόσθεσε ότι σύντομα αυτή θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ληφθεί μία «πολιτική απόφαση».

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στο Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο, εμμένοντας στην πολιτική που νομιμοποιεί και χρησιμοποιεί τις αποσχιστικές κινήσεις..

Το Reuters σημειώνει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κοσόβου εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία πιθανής αστάθειας. Η περίπτωση της μειονότητας των Αλβανών στη ΠΓΔΜ και αυτής στη κοιλάδα του Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς, στη νότια Σερβία, είναι δύο σημεία που ενδέχεται να έλθουν στο προσκήνιο.
Αντίστοιχα από την άλλη πλευρά, η σερβική ζώνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε και αυτή να εγείρει αιτήματα μεγαλύτερης αυτονόμησης.
Γενικότερα -εκτιμούν οι αναλυτές- η απόφαση θα κινητοποιούσε μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας αυτονομιστικά κινήματα μέσα στην Ευρώπη και ειδικότερα την ΕΕ.
Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι έχουν ήδη ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία από τη κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Επιπλέον, η Τσετσενία, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία είναι τρεις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί αυτονομιστικές τάσεις και έχουν υπάρξει αναγνωρίσεις, παρά το ότι και οι τρεις περιοχές έχουν διαφορετική ιστορία και ιδιάζοντα χαρακτηριστικά.
Εκτός Ευρώπης οι Κούρδοι του Ιράκ, η περιοχή του Κασμίρ στην Ινδία και η Σομάλιλαντ, αυτόνομη περιοχή της Σομαλίας, θεωρούνται περιπτώσεις αυτονομιστικών κινημάτων που θα μπορούσαν να αισθανθούν ωφελημένα από την απόφαση της Πέμπτης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει:

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η λεγόμενη «Διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου» δεν παρέβη το διεθνές δίκαιο. Αν και η απόφαση δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική, είναι φανερό πως θα αποτελέσει πολύ σοβαρό νομικό προηγούμενο...

Οι διεθνείς διακρατικοί οργανισμοί και θεσμοί έχουν μετατραπεί από τη μια σε «φύλο συκής» για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και από την άλλη σε πεδίο αντιπαραθέσεων και προσωρινών συμβιβασμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Να γιατί το Δικαστήριο της Χάγης ήρθε με την απόφασή του αυτή να «νομιμοποιήσει» τη νατοϊκή πολεμική μηχανή, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια και βέβαια το αποτέλεσμά του: το προτεκτοράτο του Κοσσόβου.
Απόφαση που αποτελεί προειδοποίηση και για τον ελληνικό λαό, που βλέπει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων να επαφίενται στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στο Δικαστήριο της Χάγης.
Ταυτόχρονα, αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, που χρησιμοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τις επεμβάσεις τους. Η περιοχή των Βαλκανίων κινδυνεύει να μπει σ’ έναν νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αιματηρών συγκρούσεων, με το πρόσχημα της «προστασίας» των μειονοτήτων.
Οι λαοί δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για τους λεγόμενους «διεθνείς θεσμούς» και τη δήθεν «παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση» του καπιταλισμού. Η μόνη ελπίδα τους είναι η σταθερή και μαζική αντιιμπεριαλιστική πάλη, το κοινό τους μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού και των ενώσεών του. Πάλη, που είναι αδιάρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Πηγή ΑΝΑ ΜΠΕ, in.gr, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: