T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα: Οι τράπεζες πάνω απ' όλα!



ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ! ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ-- ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

Μηδαμινά τα οφέλη για τους δανειολήπτες!

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, με την ψήφισή του επί της αρχής κι επί των άρθρων. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, τόνισε ότι οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες είναι πιθανότερο να τύχουν ευνοϊκότερων ρυθμίσεων από τις ίδιες τις εμπορικές Τράπεζες, παρά να κατορθώσουν τελικά να επωφεληθούν από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Έκανε λόγο για ένα ατέρμονο γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο προβλέπεται από το νομοσχέδιο, και το οποίο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο, πολύπλοκο και κοστοβόρο για τους οφειλέτες, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζεται η απεμπλοκή τους από τη λίστα της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

Εθνικοποίηση των Τραπεζών- Κατάργηση της Τειρεσίας Α.Ε.

Για τη διέξοδο του ελληνικού λαού από τις πρακτικές καταλήστευσης οι οποίες γίνονται με την κάλυψη της κυβέρνησης προς όφελος του εγχώριου και διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ο Παν. Λαφαζάνης, πρότεινε την επαναδιαπραγμάτευση με νέα ρύθμιση δημόσιου χρέους, τη νέα ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους αγρότες και την εθνικοποίηση των τραπεζών.
Επίσης, πρότεινε την κατάργηση της «αμαρτωλής» ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και την αντικατάστασή της από δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί υπό δικαστικό και κοινωνικό έλεγχο και σε όφελος της ανάπτυξης και των πολιτών και όχι για την εξυπηρέτηση της τραπεζικής κερδοσκοπίας.
Οι επιλογές αυτές, όμως, υπογράμμισε, προϋποθέτουν σύγκρουση και ρήξη με πελώρια συμφέροντα και με ένα ολόκληρο σύστημα αξιών πολιτικής, λογικής και αντιλήψεων. Και αυτή τη ρήξη και τη σύγκρουση θα την κάνει ο ελληνικός λαός.



Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Παν. Λαφαζάνη, επί του νομοσχεδίου:
«Ο κ. Ροντούλης είπε ότι έστω και ένας να ωφεληθεί από το νομοσχέδιο, εμείς θα το υπερψηφίσουμε. Ε, σας διαβεβαιώ, κύριε Ροντούλη, δεν θα υπάρξει ούτε ένας, διότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται, κύριοι και κυρίες να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε δανειολήπτη, ο οποίος έχει περιέλθει σε αδυναμία πλέον να αποπληρώσει τα χρέη του.
Αυτό το νομοσχέδιο για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις –δεν ξέρω αν δεν τις παρακολουθούμε τις εξελίξεις, και μου κάνει εντύπωση γιατί είστε κόμματα που έχετε κυβερνήσει, ξέρετε τα γεγονότα και ξέρετε τι συμβαίνει στις τράπεζες- δεν ενοχλεί διόλου τις τράπεζες. Και σας διαβεβαιώ ότι οποιοσδήποτε οφειλέτης, ο οποίος έχει περιέλθει σε πραγματική αδυναμία, έχει μεγάλη δυσκολία και πάει να κτυπήσει την πόρτα μιας τράπεζας ίσως τύχει ευνοϊκότερων ρυθμίσεων απ' αυτές που εμπεριέχει εδώ το νομοσχέδιο, προκειμένου η τράπεζα να εισπράξει κάποιο ποσό!
Και λυπάμαι που δεν είναι η κυρία Υπουργός εδώ. Μπορεί να έχει κάποια απασχόληση, αλλά νομίζω ότι καλό θα είναι να ακούει αυτή τη συζήτηση. Μπορεί να θεωρεί ίσως υπερβολικές τις παρατηρήσεις κάποιων, αλλά και από τις υπερβολικές παρατηρήσεις κάτι μπορεί κανείς να αποκομίσει.
Και οι τράπεζες, ακόμα, κάνουν τώρα ρυθμίσεις, οι οποίες είναι ευνοϊκότερες απ' αυτές που εμπεριέχει το νομοσχέδιο, σε οφειλέτες. Η μόνη περίπτωση που ένας οφειλέτης θα μπορούσε να πάει στην τράπεζα για να κάνει χρήση των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου, θα ήταν αν, τουλάχιστον, είχε την ωφέλεια ότι θα τέλειωνε με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μετά από την αποπληρωμή της οφειλής του μέσα από τη γραφειοκρατία και τις ατέρμονες διαδικασίες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Και όμως, ούτε και αυτό δεν επιτυγχάνει. Διότι, κανονικά, ακόμη και εάν κάποιος κατορθώσει να βγει σώος από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του νομοσχεδίου, από τον μαραθώνιο αυτόν των διαδικασιών, των εγγράφων, των δικηγόρων, των διευθετήσεων, των αναμορφώσεων των σχεδίων και απ' όλα αυτά τα πράγματα, για τα οποία θέλει έναν επαγγελματικό μηχανισμό ο άνθρωπος προκειμένου να τα εξυπηρετήσει, ακόμη και εάν τα έκανε όλα αυτά, ακόμη και εάν πήγαινε στο Ειρηνοδικείο, ακόμη και εάν έβγαζε μία απόφαση το Ειρηνοδικείο, –πότε θα τη βγάλει, αν έχουμε και προσέλευση λόγω του νομοσχεδίου;-, ακόμη και τότε δεν έχει ούτε την ωφέλεια ότι δεν θα εγγραφεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Μπορείτε να μου πείτε, κύριοι; Γιατί εδώ να συζητάμε επί πραγματικής βάσεως. Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι στη μαύρη λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ; Μιλάμε για το 1/3 της Ελλάδος που δραστηριοποιείται οικονομικά; Μιλάμε για το 1/2; Μιλάμε για τα 2/3; Πού βαδίζουμε; Τι είναι, μυστικά και απόρρητα τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ; Δηλαδή, έχουμε εδώ ένα διατραπεζικό όργανο, μία διατραπεζική ανώνυμη εταιρεία η οποία είναι κράτος εν κράτει; Δεν μπορεί ούτε η Βουλή να την ελέγξει; Δεν απολογείται πουθενά; Δεν δίνει στοιχεία; Και ποια στοιχεία; Τα ξέρουν όλοι στην αγορά. Με ένα πλήκτρο μπαίνουν μέσα και τα έχουν μάθει όλοι. Γίνονται εκβιασμοί με βάση τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και παίζονται παιχνίδια με αυτόν το βρώμικο μηχανισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε από τις τράπεζες και τον οποίον στηρίζουν, απ' ό,τι βλέπω εδώ πέρα, τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας.
Γιατί στηρίζετε, κύριοι, αυτόν το μηχανισμό; Από πού και ως πού έχετε το δικαίωμα κυριολεκτικά να καταστρέφετε κόσμο; Τι είναι αυτές οι τράπεζες; Κράτος εν κράτει; Τους δώσατε 28 δισεκατομμύρια και άλλες πρόσθετες εγγυήσεις, κάτι που καταγγέλλατε προεκλογικά. Ερχόσαστε και δίνετε από το χρηματοδοτικό μηχανισμό Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ, 10 δισεκατομμύρια, το 10% στις τράπεζες.
Δυστυχώς, η χώρα έχει καταντήσει νεοαποικία των υπαλλήλων της ΤΡΟΪΚΑ. Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στα Υπουργεία με τους «γιάπις» ελεγκτές. Το κράτος έχει γίνει εισπρακτική εταιρεία των εγχώριων και ξένων τραπεζών, η οποία μαζεύει από τον ελληνικό λαό φόρους για να πληρώνει τόκους και χρεολύσια. Το κράτος έχει γίνει ανώνυμη εταιρεία όσον αφορά την παράδοσή του στις ελεγκτικές πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν υποτίθεται να μας αναμορφώσουν παραγωγικά και ανταγωνιστικά, προκειμένου υποτίθεται να ανοιχθούν οι λεωφόροι του μέλλοντος. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καταληστεύεται και λεηλατείται κυριολεκτικά.
Διέξοδος υπάρχει! Δεν είναι μονόδρομος τα Μνημόνια και η ληστεία που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού και σε βάρος του ελληνικού πλούτου. Η διέξοδος είναι να απεμπλακούμε άμεσα από το Μνημόνιο και από το μηχανισμό χρηματοδότησης που υποτίθεται ότι σώζει τη χώρα, ενώ την καταστρέφει. Να προχωρήσουμε σε ριζική επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους για μια άλλη ρύθμισή του. Να πάμε ταυτόχρονα σε μια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτή η ρύθμιση θα αφορά τη δραστική μείωση του χρέους, μείωση των επιτοκίων, νέους ευνοϊκότερους όρους, έως και απαλλαγή από τα χρέη, σειράς κοινωνικών κατηγοριών που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Για να γίνουν τα δύο προηγούμενα και για να γίνουν όλα μαζί αφετηρία για μια ριζοσπαστική και προοδευτική πορεία της χώρας πρέπει να γίνει άμεση εδώ και τώρα εθνικοποίηση των τραπεζών.
Άμεση, επίσης, εδώ και τώρα κατάργηση της «αμαρτωλής» ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. και αντικατάστασής της από δημόσια υπηρεσία που θα λειτουργεί υπό δικαστικό κοινωνικό έλεγχο και σε όφελος της ανάπτυξης και των πολιτών και όχι για την εξυπηρέτηση της τραπεζικής κερδοσκοπίας. Δεν μπορείτε να πάτε να κάνετε ρυθμίσεις με ιδιωτικές τράπεζες. Διαβάζω αυτά τα κωμικά που λέτε μέσα στο νομοσχέδιο, αυτός που έχει στεγαστικό δάνειο θα τo αποπληρώνει κανονικά για έξι μήνες μέχρι τη δικάσιμο, και ταυτόχρονα πρέπει να αποδείξει οριστική αδυναμία πληρωμών! Μα, είναι δυνατόν; Πώς θα έχει οριστική αδυναμία πληρωμών και θα πληρώνει κανονικά τις δόσεις; Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να συμβιβάσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα συμφέροντα των τραπεζών και να κλείσει, τάχα, το μάτι στους δανειολήπτες, σε ένα τρίγωνο που οι ρυθμίσεις του έχουν αντιφατικότητα και δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο σε ένα: οι τράπεζες πάνω από όλα!
Επομένως, διέξοδοι υπάρχουν. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αλλά αυτές προϋποθέτουν σύγκρουση και ρήξη με πελώρια συμφέροντα και με ένα ολόκληρο σύστημα αξιών πολιτικής, λογικής και αντιλήψεων. Αυτά θα τα κάνει ο ελληνικός λαός, αυτή τη ρήξη, αυτή τη σύγκρουση. Αργά ή γρήγορα θα έρθει αυτή η ώρα και ο ελληνικός θα τιμωρήσει το δικομματισμό θα τον οδηγήσει σε ήτα και θα φέρει στο προσκήνιο δυνάμεις που θα μπορέσουν να ανοίξουν καινούργιους προοδευτικούς σοσιαλιστικούς δρόμους για τη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: