T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

5ημερη απεργία Νοσοκομειακών γιατρών. Το μνημόνιο διαλύει την Υγεία


Σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση με τον ψευδεπίγραφο στόχο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με το οποίο επιχειρείται να νομοθετηθούν διατάξεις στα πλαίσια του μνημονίου της ντροπής.
Ήδη η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών έχει προκηρύξει 5ημερη απεργία που ξεκινά από την Δευτέρα 19 Ιουλίου, βδομάδα που το Νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών εκτιμά ότι το Νομοσχέδιο κινείται και υλοποιεί τις κατευθύνσεις του μνημονίου με στόχο την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί στα πλαίσια που ορίζει το μνημόνιο της ντροπής να περιορίσει σημαντικά την χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, να μεταφέρει νέα βάρη στις πολίτες και στα ασφαλιστικά ταμεία, να καταργήσει δραστηριότητες και υπηρεσίες, να αφαιρέσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να διαλύσει τις δομές που έχουν απομείνει στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας.
Έτσι προχωρά στην διεύρυνση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία με στόχο τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, την μεταφορά νέων δυσβάστακτων βαρών στις πλάτες των πολιτών και στην διάλυση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.
Ταυτόχρονα με την επέκταση του θεσμού των ιδιωτικών απογευματινών Ιατρείων επιδιώκει να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι για να έχει ο πολίτης πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να πληρώνει και με αυτό τον τρόπο ενισχύει τις ιδιωτικές εμπορευματικές σχέσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις διατάξεις του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν παροχή των υπηρεσιών αντίθετα όλα μεταφέρονται σε προεδρικά διατάγματα για την πληρωμή του κόστους των υπηρεσιών.
Επιπλέον η Κυβέρνηση αρνούμενη να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επιχειρεί να φορτώσει υπηρεσίες στα Νοσοκομεία χωρίς μάλιστα να φροντίζει να στελεχώσει τις υπηρεσίες με προσωπικό.
Επιπλέον μέσω των συγχωνεύσεων καταργήσεων φορέων στην Υγεία και την Πρόνοια που προβλέπει το Νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει στα πλαίσια του μνημονίου να ξεφορτωθεί υπηρεσίες και να μειώσει την χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή αφήνει ανοικτή την πιθανότητα αφού δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες στο νομοσχέδιο να θιγούν εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες αυτές.
Μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου επιχειρείται να διευρυνθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με την επέκταση του θεσμού των επικουρικών γιατρών και εργαζόμενων, ενώ παράλληλα ανατρέπεται και η εργατική νομοθεσία μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της συλλογικής σύμβασης των Γιατρών.
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε κινητοποιήσεις η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ υποταγμένη πλήρων στον Κυβερνητικό Συνδικαλισμό όχι μόνο σιωπά αλλά και με τις τοποθετήσεις της τόσο στις συναντήσεις με το Υπουργείο όσο και στην επιτροπή της Βουλής στην ουσία αποδέχεται τις απαράδεκτες και αντεργατικές ρυθμίσεις.
Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στις αντιυγειονομικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ενάντια στις πολιτικές που φέρνει και στην υγεία το μνημόνιο της ντροπής θα συνεχιστούν κα θα ενταθούν. Η αριστερά σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πρωτοστατήσει μέσα στα Νοσοκομεία αλλά και στην Κοινωνία για την οργάνωση αυτού του αγώνα.
του Χρήστου Κόνιαρη από το Iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: