T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Καταπέλτης η Εκθεση του ΔΝΤ :Κλείσιμο ΔΕΚΟ και νέο Ασφαλιστικό προ των πυλών


Έκθεση - λαιμητόμο για τις ΔΕΚΟ, την υγεία και κοινωνική ασφάλιση, την επιβάρυνση των λαϊκών εισοδημάτων και τη συνεχιζόμενη ύψεση, συνέταξε το κλιμάκιο του ΔΝΤ που παρακολουθεί την προσαρμογή της Ελλάδας στους όρους του μηχανισμού έκτακτης στήριξης.

Στην έκθεση αναφέρεται ρητά, ότι οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ πρέπει είτε να ιδιωτικοποιηθούν, είτε να κλείσουν. Ακόμη χειρότερα, ο σφαγιασμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν έχει τελειωμό, αφού η έκθεση διαπιστώνει πιθανά κενά στο νέο ασφαλιστικό νόμο και ζητά "σχέδιο έκτακτης ανάγκης", προφανώς με ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα.



Στο πεδίο της οικονομίας, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες επιδείνωσαν την ύφεση, ενώ ταυτόχρονα ομολογεί, ότι έγινε λάθος εκτίμηση για την επίπτωση της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το πραγματικό λαϊκό εισόδημα.

Στο σημαντικό τομέα της υγείας, η έκθεση χαρακτηρίζει "μαύρες τρύπες" τα ελλείμματα των νοσοκομείων, προαναγγέλοντας ουσιαστικά ακόμη περισσότερες περικοπές.

Παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας euro2day.

"Τα ρίσκα στην υλοποίηση του μνημονίου και του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΔΝΤ.

Μια εβδομάδα πριν την νέα επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας, ο διεθνής οργανισμός επικαιροποίησε την ενδιάμεση έκθεση για την πρόοδο της χώρας μας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό μορφή ανεπίσημου πορίσματος και αφορούσε την επίσκεψη των ελεγκτών 14-17 Ιουνίου.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα των συμφωνηθέντων με την τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το Ταμείου υπογραμμίζει τη σημαντική μείωση του ελλείμματος και τη γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, εστιάζει στην μείωση στο σκέλος των δαπανών που έχει επιτευχθεί, καθώς και στην προώθηση του εργασιακού και του ασφαλιστικού εντός των χρονοδιαγραμμάτων που περιγράφονται στο μνημόνιο.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Τι καινούργιο λέει η έκθεση

1. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι «προκλήσεις παραμένουν εμφανείς παρά την δυνατή εκκίνηση του προγράμματος. Διαπιστώνουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση που όμως συναντά εμπόδια στην «συνεχιζόμενη κοινωνική αγωνία για τις επιπτώσεις των μέτρων». Διαπιστώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την συνεχιζόμενη ανακύκλωση των απόψεων από αναλυτές ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους.

2. Η οικονομική «απάντηση» στο πρόγραμμα δεν έχει ξεδιπλωθεί πλήρως. Το μακροοικονομικό σκέλος θα επαναξιολογηθεί στις επόμενες εκθέσεις. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα και οι εξαγωγές δεν έχουν αυξηθεί. Συστήνει στην κυβέρνηση το άνοιγμα της οικονομίας, τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να παταχθεί η παραοικονομία

3. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Ο Οργανισμός παραδέχεται ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις των εμμέσων φόρων και επισημαίνει ότι θα γίνει αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω. Διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις πέρασαν στην αγορά των προιόντων και υποδεικνύει στο υπουργείο οικονομίας να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προιόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με την Κομισιόν

4. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις εμπεριέχουν ρίσκα που εστιάζονται στον τομέα των δαπανών στην υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και διατυπώνει πρόβλημα στην συλλογή και ποιότητα των στοιχείων ώστε να διαπιστωθεί το ύψος των ελλειμμάτων που χαρακτηρίζονται «μαύρες τρύπες» λόγω της χρόνιας παρουσίας τους.

5. Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» ώστε να συμπληρώσει πιθανά κενά του παρόντος νομοσχεδίου που ενδεχεται να φανούν στην πορεία.

6. Η ρευστότητα των τραπεζών και η εξυγίανση τους χρειάζεται συνεχιζόμενη επαγρύπνηση. Η βοήθεια από την ΕΚΤ και η δημιουργία του ΤΧΣ είναι αναγκαία. Εδώ οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεν έχουν επαρκή στοιχεία για την έκθεση των ιδιωτικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα.

7. Χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακός νόμος και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, φορτηγά, αρχιτέκτονες κ.λ.π) και η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει περισσότερο ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις

8. Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ πρέπει ή να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εικόνα των ελεγκτών θα ολοκληρωθεί κατά την επίσκεψη τους στο τέλος Ιουλίου και ότι το ΔΣ θα την επιθεωρήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι εκφράζουν «την αισιοδοξία τους για το πρόβλημα δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα».

Αναφέρουν επίσης ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει όταν η Ελλαδα εφαρμόσει πιστά και μόνιμα το εν λόγω πρόγραμμα."

Ο Συνασπισμός σχολιάζοντας της έκθεση του ΔΝΤ μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η Έκθεση του ΔΝΤ για την "καλή πορεία" των δημόσιων οικονομικών είναι αποκαλυπτική για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση των οικονομικών του κράτους για να βαθύνει τις ταξικές αντιθέσεις της κοινωνίας. Προστατεύει τους έχοντες και κατέχοντες και τις φοροαπαλλαγές τους, δηλαδή αυτούς που ευθύνονται για την κρίση. Σπέρνει τον κοινωνικό όλεθρο για τις δυνάμεις της εργασίας, τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τη μικρή επιχείρηση.

Για το θέμα το ΚΚΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

"Η πρόοδος που εκτιμά το ΔΝΤ και η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία είναι ιδωμένη με τα μάτια των μονοπωλίων. Πρόοδος για τον καπιταλισμό σήμερα είναι η καταδίκη των εργαζομένων στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στη φτώχεια και ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών επιχειρηματιών για να προστατευτούν τα υπερκέρδη των γιγάντιων μονοπωλιακών ομίλων.
Όσο πιο γρήγορα ο λαός απορρίψει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και εγκαταλείψει τα κόμματα που τον υπηρετούν τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά που θα υποστεί τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει το δρόμο για την δική του πρόοδο με την ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: